Beton Silim Makinası
Beton silim, beton görünümleri bulunan alanların daha modern ve kullanışlı bir hale dönüştürülmesi için kullanılan makine çeşididir. Beton silim makinası, beton olan noktaların parlamasına yardımcı olarak sizlere ekstra maliyet çıkarmadan betonun granit ve mermer görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Beton silim makinası, beton olan alanları 3 farklı aşama ile istediğiniz görünüme dönüştürür. Öncelikle beton silim makinesi kullanılmadan silim yapılacak olan alanların tespiti yapılır.
Son dönemlerde hem evlerde hem de halka açık olan alışveriş merkezleri, otel gibi birçok alanlarda parlak zemin tercih ediliyor. Parlak zeminli alanlar görünüm olarak hem modern hem de yapılacak olan alana ayrı ferahlık katıyor. Sizler de beton silim makinası ile harikalar yaratarak zemininizi farklı ve modern bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Beton silim makinası, ilk olarak yüzeylerin kazıma işlemini yapar. Bu kazıma işlemi sayesinde zeminde yer alan çukur ve benzeri alanlar tamamen yok edilerek düz bir zemin haline getirilir. Tüm bu işlemlerin ardından honlama ve parlatma adımları takip edilir. Parlatma adımları, beton zeminin aşındırılarak mermer ve granit parlaklığına sahip olması işlemidir. Yüzey kaplama işleminden farklı olan bu işlem son teknoloji beton silim makinası ile sorunsuz bir kullanım sunar.
Beton silim makinası ile yenilenen zeminleriniz, uzun ömürlü kullanım için uygun olması nedeni ile birçok yeni proje de tercih ediliyor. Hem bakımı hem de yapımı kolay olan bu yüzeyler sizlere ekstra herhangi bir maliyet çıkarmıyor. Kırılma, aşınma, eskime durumları yaşanmayan bu zeminlere renkli taşlar, çeşitli cam parçaları ve birçok midye kabukları atılabilir. Betonun içerisine eklenen bu parçalar yer zeminlerin farklı bir görünüm yaratmasını sağlayarak sadelikten uzak bir görünüm kazandırıyor. Sizler de yüksek maliyetler yerine beton silim makinası ile yerlerinizi eskisinden daha modern ve şık bir hale getirebilirsiniz.
Beton Silim Makinesi İle Parlatmanın Avantajları Nelerdir?
Beton silim makinesi ile yer zeminlerin parlatma işlemlerinin sahip olduğu birçok avantajları bulunuyor. Bu avantajlar hem ekonomik yönden hem de zaman bakımından sizlere avantaj sağlar. Kaliteli beton silim makinası aracılığı ile kusursuz bir şekilde döşenen yer zeminleriniz ekstra herhangi bir bakım ve onarım gerektirmiyor. Böylelikle iş yükünüzün giderek azalmasını sağlayan bu işlem ile sizler de zeminlerinizin kusursuz olmasını sağlayabilirsiniz. Beton silim makinası ile parlatma işlemlerinin avantajı şu şekildedir;
Eskiyen zeminlerinizi yeniden yaratmak için artık komple zemini kırıp dökmenize gerek kalmıyor. Beton silim makinası aracılığı ile sadece kazı ve honlama işlemi yapılarak zemininiz kolaylıkla yenileniyor. Parlatma işlemlerinde ister yarı parlak, isterseniz de tam parlak zemin tercih edebilirsiniz.
Beton zeminler, beton silim makinası ile betonun işlenmesinden dolayı diğer kaplama malzemelerine göre oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü kullanım sunar.
Alternatif malzemelerde belirlenen fiyatlara göre daha uygun ve düşük maliyetli olan beton silim ekonomik bir fiyat sunar.
Beton silim makinası ile parlatma yapılan bu işlem ile zemin uzun süre parlaklığını korur. Parlaklığını koruması ve yitirmemesi için ekstra cila ve parlatıcı kimyasal madde kullanmanıza gerek kalmaz.
Beton silim makinası ile preslenen yüzeylerde herhangi bir gözenek yer almadığı için kolaylıkla temizlenebilir. Aynı zamanda cam kadar düz bir yüzey olmasından dolayı pratik bir kullanımı vardır. Beton yüzeyin kırılma ve aşınma durumları söz konusu değildir.
Çevre dostu olan beton silim, herhangi bir koku içermez. Bu nedenle sizleri rahatsız edecek bir bileşik içermez.
Beton Parlatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Beton parlatma işlemi özel makina aracılığı ile parlatılır. Beton parlatma işlemlerinde kullanılan Superabrasive beton silim makinesi, son teknoloji ürün olmasının yanında dış yüzey kaplamasının kusursuz bir şekilde onarılmasına ve betonun parlatılmasına olanak sağlar. Pratik ve kolaylıkla yapılan parlatma işlemlerinin yapılış işlemleri şu şekildedir;
Eski ve yeni zemin yüzeylerin yenilenmesi için sıklıkla tercih edilen beton parlatma işlemleri için öncelik olarak zemin modeline karar verilir. Sizler, beton zemininizin klasik ve tek renkli model yerine farklı renklerde yaptırabilirsiniz.
Sahip olduğunuz beton zeminler beton parlatma makinası aracılığı ile aşındırıcı elmaslar kullanılarak silinir. Zayıf olan tabakanın kazınma işlemleri yapılarak parlatılacak olan yüzeye güçlü bir parlatma işlemi uygulanır. Beton parlatma seviyesi tamamen sizlerin talebine göre değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak gösterilecek olur ise sizler yoğun bir parlak zemin talep ederseniz elmaslar isteğinize uygun olarak makine içerisine yerleştirilerek zemin üzerine inşa edilir.
Beton Silim Makinası İle Parlatma İşlemleri Fiyatları Ne Kadar?
Beton silim makinası ile beton parlatma işlemleri fiyatları parlatma işlemi yapılacak olan zeminin büyüklüğüne ve genişliğine göre değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda özel olarak talep ettiğiniz noktalar var ise bu noktalarda beton parlatma fiyatlarını etkiler. Beton parlatma işlemlerinin ne kadar parlaklığa sahip olacağı, zemin yüzeyi fiyat politikasının değişmesinde önemli rol oynar. Sizler ne tür bir parlatma modeli isterseniz fiyat teklifi alarak kendi bütçenize göre yüzeyinizi yenileyebilirsiniz.
Beton silim makinası aracılığı ile yapılan beton parlatma işlemleri yaklaşık 20 yıl kadar uzun süreyle dayanıklı bir kullanım sağlar. Sizler ekstra maliyet çıkarmadan, bakım ve onarımı için özel bir ürün kullanmadan zeminlerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Superbrasive makinesi ile kusursuz bir şekilde oluşturulan zeminleriniz modern bir görünüme sahip oluyor.
Beton Silim Makinası İle Parlatma İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Beton silim makinası yardımı ile beton zeminlerini yaptırmak isteyen kişilerin en çok araştırdığı noktalardan bir tanesi ne kadar süre içerisinde parlatma işlemlerinin tamamlanacağıdır. Taze dökülen beton zeminlerinin parlatma işlemlerinin yapılabilmesi için 28 gün gerekir. 28 gün süresini doldurmuş olan zeminler superabrasive makinesi ile parlatma işlemleri yapılır. Zeminin büyüklüğüne göre kısa süre içerisinde parlatma işlemi tamamlanır. Zemin yüzeyinin aşınmış olması ve çeşitli çukurlara sahip olması parlatma işlemlerinin daha uzun soluklu olmasına neden olur. Beton silim makinesi superabrasive, bu tür yüzeylerin bakım ve onarımını yaparak pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Oluşturulan bu yüzey sonucunda cam gibi bir zemin elde edilerek parlatma işlemleri bu zemin üzerine yapılır. Bu nedenle zemin yüzeyinde yer alan bu tarz pürüzler işlemlerin uzamasını sağlar. Superabrasive makinesi, sahip olduğu özellikleri ile zeminlerin daha pratik bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur. Sizler de beton silim makinası ile istediğiniz zeminleri kısa süre içerisinde yaptırabilirsiniz.
Zemin Parlatma İşlemlerini Uzun Ömürlü Kullanmak İçin Ne Yapılması Gerekir?
Beton parlatma işlemleri superbrasive makinesi aracılığı ile yapıldıktan sonra zeminlerin parlaklığını yitirmemesi için ekstra herhangi bir bakım onarım yapmanıza gerek kalmaz. Ancak zemininizi düzenli aralıklar ile temizleme işlemi parlaklığının bozulmamasına yardımcı olur. Zemin üzerine restorasyon yaptırmak isterseniz superbrasive makinesinde yer alan 400 grit ayarlamasını yaparak zemininizi restore edebilirsiniz. Aynı zamanda superbrasive beton parlatma makinesinde yer alan temizleme özelliği ile parlaklığının her an ilk gün ki gibi kalmasını sağlayabilirsiniz. Beton parlatma makinası ile artık zeminleriniz daha modern ve maliyetleriniz daha az.
Epoksi uygulayıcıları için yüzey silim makinaları kullanımının faydaları
Bu makineler özellikle parlatma uygulaması amacıyla geliştirilmiş olup, diğer epoksi kaldırma ve yüzey hazırlama amacıyla da kullanılmaktadır.
Epoksi uygulamasında en önemli aşama yüzey hazırlığıdır. Ne kadar doğru yüzey hazırlığı yapılır ise o kadar sağlam, dayanıklı ve düşük sarfiyatta bir uygulama olur.
Bu amaçla doğru beton silim makinesi kullanı mı çok önemlidir. Zeminde oyma yapmayan kullanımı çok kolay en az 3 kafalı ve gezegensel dönüşe sahip makineler kullanılmalıdır.
Bu tip makinalar kullanıldığında size şu faydaları sağlayacaktır.
- Çok daha hızlı yüzey hazırlama ile beraber işçilik maliyetlerinin düşmesi
- Farklı yüzey tipleri ve işlemleri için ( perdahsız yüzey, epoksi kaldırma vb.) farklı elmas bıçaklar ile çözüm sağlayabilme.
- Şerbet tabakasının tam alınarak epoksinin yüzeye daha iyi tutunmasını sağlama
- Yüzeyde oyma ve dalgalanma yaratmadığı için kullanılan malzeme sarfiyatlarında azalma
bu gibi faydalar 10 bin metrekare gibi alanlarda makine maliyetlerini neredeyse amorti edecek düzeydedir. O sebep ile doğru planlama ve ekipman kullanımı rekabet gücünüzü arttırıp iş veriminizi arttıracaktır.
Lavina Beton Silim ve Parlatma Makinesi Silim Kapasiteleri
Makine silim kapasitesi bir çok değişkene bağlıdır.
- Beton sertliği
- Yüzey pürüzlülüğü
- Makine kullanım yeteneği
- Devir
- Kullanılan elmas taş
Fakat en düşük hızı referans alırsak
Model | M^2 / saat / 1 kademe / 2 işçi |
---|---|
Lavina 20N-X | 25…50 |
Lavina 25-X | 50…85 |
Lavina 30-X | 55…115 |
Lavina 32-X | 75…150 |
Lavina 32M-X | 100…250 – 1 işçi ile |
Burada verilen değerler yukarıdaki değişkenlere bağlı olup uygulamada değişiklik gösterebilir.
3. nesil Lavina V-32 vakumlar için kompresör yağ değişimi
Kompresör yağı günlük olarak kontrol edilmesi gerekir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi yağ temiz ve kırmızı çizgi seviyesinde olmalıdır. Eksik ise tamamlanmalı, kirli ise yenisi ile değiştirilmelidir.
İlk 100 saatten sonra tamamen değiştirilmelidir. Daha sonraki değişimleri 300 saatte bir yapabilirsiniz. Tavsiye edilen yağ tipi API CC / SC SAE 40 ‘tır. Soğuk iklimlerde 20 numara da kullanılabilir. Kirli yağın tahliyesi için aşağıdaki resimde gösterildiği gibi 8 numara anahtar ile tahliye vidası sökülür ve yağ kendiliğinden boşalır. Bu esnada etrafı kirletmemeye çalışın.
Yeni yağın doldurulması için hazne tıpası açılır ve buradan huni vasıtasıyla içeriye dökülür. 250 ml yağ yeterli olacaktır. Hazne dolduktan sonra seviyeyi kontrol edin ve tıpayı iyice yerine oturtun. Eğer ki tıpa iyi oturmaz ise vakum yan yattığında yağ sızıntısı olabilir.
Gezegensel dönüş nedir ?
Beton parlatmada en önemli konulardan bir tanesi de zemindeki ondülasyonlardır. Ondülasyon bir zemindeki dalgalanma ölçüsüdür. Tek kafalı silim makinaları ile silim yapıldığında zeminde bu dalgalanmalar meydana gelir. Zemin parladıkça dalgalı bir yüzey ortaya çıkar. Bunu önlemek için en az 3 kafalı ve gezegensel dönüş sistemine sahip beton parlatma makinaları üretilmiştir. Bu makinaların genel ismi grinder ‘dır.
Zemindeki dalgalanma sadece beton parlatmada değil diğer tüm yüzey işlemlerinde önemli bir sorundur. Epoksi öncesi yüzey hazırlık ya da döşeme öncesi silim ve tesviye işlemlerinde de bir o kadar önemlidir.
İşte tüm bu sorunları önlemek için sizin muhakkak grinder kullanmanız gerekir. Gezegensel dönüş sistemi adını güneşin etrafında dönen gezegenlere benzediği için bu adı almıştır. Güneş hem kendi etrafında döner hem de gezegenler güneşin etrafında.
Grinderlarda ise ana eksen saat yönünde dönerken bu ana eksene bağlı olan tambura monte edilmiş küçük silim kafaları saat yönünün tersine döner. Bu da gezegenlerin güneş etrafında dönmesine benzer. Aşağıdaki şekilde bu konu anlatılmıştır.
Gezegensel dönüş sistemi operatöre de büyük kolaylık sağlar. Makinanın dönüş mekaniği makinayı ileri doğru ivmelendirir. Böylece makine yerinde durmak istemez. Operatör ufak bir itme gücü ile makineyi ilerletir.
Tüm bu sistemlerin yanında yine de işçilik hataları oluşabilmektedir. Bunun da önüne geçmek için kendi kendine ilerleyen ya da uzaktan kumandalı makinalar geliştirilmiştir.
Beton parlatmada dönüşler nasıl olmalıdır ?
Silim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de dönüşlerdir. Bir hat boyunca silim yaptınız. Dönüp aynı hattın yanından yeni bir hat boyunca silim daha yapmanız gerektiğinde, ilk hat ile dönüş hattının kenarları birbirine sıfır şekilde geçmemelidir. İkinci dönüş hattı birinci gidiş hattının biraz içine girmelidir. Bu içeri girmenin bir ölçüsü vardır. O da makina kafasının çapının beşte biri kadardır.
Aşağıdaki resimde gidiş yönü ve dönüş yönünden sonra arada kalan kesişim alanı görülmektedir. Eğer ki bu kurala uyulmaz ise silim esnasında sıfır noktalarında silim izleri bariz bir şekilde ortaya çıkar. Bu da parlatmada damalı bir görüntüye sebep verebilir.
ASR – Alkali Silika Reaksiyonu Nedir ?
Betonun içerisindeki alkaliler genellikle çimentonun içerisinde bulunan Na (Sodyum) ve K (Potasyum) gibi alkali metallerden oluşmaktadır. Agregadaki reaktif silikaya hücum eden bu alkaliler betonda alkali silika reaaksiyonu oluştururlar .
Betonda ASR oluşumunu tetikleyen 3 unsur ASR üçgeni şeklinde tarif edilir.
Bu reaksiyonun sonucu olarak agrega tanelerinin yüzeyinde “alkali silika jeli” denilen jeller oluşur. Yüksek oranda su emme kapasitesine sahip olan bu jeller suyu emdikçe şişip betonda içsel çekme gerilmeleri oluşturarak betonun genleşmesine ve agrega ile onu çevreleyen çimento pastasının çatlamasına neden olurlar. Bu reaksiyon betonun uzun süreli performansında çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Yüzey sertleştirici olarak kullanılan “Lityum Silikat”ın beton ile reaksiyonu sonucu oluşan yan ürün “Lityum Hidroksit” in ASR reaksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır.
ASR sonucu, betonda oluşan kılcal çatlaklar:
Beton Parlatma İşleminde Yüzey Düzlüğünü ve Eğimini Değerlendirme
Bunların her ikisi de bina sahibiyle ilgili faktörlerdir.
Yapılacak işler listenizde, beton parlatma projesi için herşey kontrol altında görünüyor. Ama tehlikeler hemen ayağınızın altında: Beton zemin düzgün şekilde bitirilmemiş ve düzlük ve eğim açısından şartnamelere uymuyor. Yeni dökülmüş ve şartnamelere uymayan bir zeminin görsel sonuçları nelerdir?
Beton parlatma endüstrisi ikinci on yılına girerken, eskiden yeterli olan nitelikler artık kabul edilemez görülüyor ve bu durum beklentileri daha iyi yönetme ihtiyacını ve işlem sonrası hasarı azaltmak için işlem öncesi süreci eğitme gerekliğini beraberinde getiriyor. Mühendisin en büyük kaygısı ve projenin doğru olması için en önemli unsur, beton döşemenin yapısal yönüyken, özellikle bina sahibi ve mimar olmak üzere tüm taraflar için mercek altında olan kısım zeminin görsel yönü olacaktır.
Düzlüğü ve eğimi teraziye koyduğunuzda, düzlük genelde daha ağır basar. Her ikisi de, ekipmanların çalışmasını, kapı ve pencerelerin yerleştirilmesini veya güvenlik risklerini etkileyen mühendislik unsurlarıdır.
Köşe Kenar Silimi
Beton Silim, beton parlatma, epoksi öncesi yüzey hazırlığı gibi silim işlemlerinde en büyük problem köşe kenarların silinmesidir. Büyük silim makinelerinin sıfır şekilde kenara yanaşamamasından dolayı köşe kenarlar için başka çözümler aramak gerekir. Her nakadar LAvina silim makinaları kenara 1 cm ‘e kadar yanaşsa da asıl görevleri köşe ve kenarları silmek değildir.
Ayrıca kolon dipleri de menevra kabiliyeti gerektiren yerlerdir.
Bu sebepten Superabrasive köşe ve kenarlar için özel ekipmanlar üretmiştir.
1. Lavina 13 N-S Köşe kenar makinesi büyük alanlarda sadece kenar ve köşeler için tasarlanmıştır. Beton döküldükten sonra perdahlama sırarında akışkan olan harç perdah ile beraber köşe ve kenarlara bırakır. Bu da kenarlarda kotun diğer yüzeyden daha fazla olmasına neden olur. Bu kotu genel satıh ile aynı seviyeye indirmek için Lavina 13N-S ‘nin silim kafası hem 2 eksende açışlı çalışabilir. Üzerindeki su terazisi yardımı ile kafa açısı ayarlanır ve kot farkı sıfırlanır.
2. Lavina 7 dar alanlar ve kenarlar için tasarlanmış hafif tip silim makinesidir.
3. Köşe Kenar Pedleri